Alıntı:Bilgisayarlar (Notebook) genellikle ilk alındığınız andaki ram miktarının daha üstünde bir kapasiteye sahiptir. Örneğin 4 GB ram bellek olan bir Laptop aldığınız zaman muhtemeldir ki bu cihazın ram kapasitesi 8 ve 16 GB olabilir.
Fiyat tasarrufundan veya diğer sebeplerden dolayı yapılan düşük miktar ram alımı daha sonra telafi edilebilir. Yapılacak bu işleme Ram Ekleme veya Ram yükseltme adı verilir.
Ram miktarının yükseltilmesi veya hali hazırdaki ramlerin daha yüksek kapasiteli ramler ile değiştirilmesi bilgisayarınızda çoğunlukla gözle görülür bir performans artışı sağlamaktadır. Bu hız artışının ana nedeni bilgisayarınızın anlık yapılan tüm işlemleri bu aygıtlar üzerinde gerçekleştiriyor olmasıdır. Dolayısıyla ram kapasitesi ve ram frekansı dizüstü bilgisayarınızın çalışmasını çok önemli derecede etkileyecek bir unsurdur.
Notebook Raminizi yükseltmeden önce yapmanız gereken bazı araştırmalar ve dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Bu bilgilere kısaca değinecek olursak;
Notebook'a Uygun Ram Seçimi
Ram seçimini yapmadan önce bilmeniz gereken önemli bir bilgi: Bilgisayarınızın maksimum destekleyeceği ram miktarıdır. İşletim sisteminiz 32 Bitlik ise maksimum 3GB ram eklemesi yapabilirsiniz. 64 Bitlik işletim sistemi ile bu miktar çok çok yüksek düzeylere çıkmaktadır. Bu nedenle ram yükseltimi yapmadan önce işletim sisteminizin dolayısıyla sisteminizin kapasite Bit yapısını öğreniniz.
İşletim sisteminiz ram yükseltmeye uygun ise yapmanız gereken bilgisayarınıza uygun bir ram seçip satın almak olacaktır. İlk olarak laptop ramlerinin bilgisayar ramlerinden farklı olarak daha küçük bir yapıda ve daha değişik bir slot yapısına sahip olduğunu bilmeniz gerekir. Bir yerden ram alacağınız zaman laptop rami olduğunu söylemeniz veya ona öre seçim yapınız.
Uygun Frekans Seçimi
Bir defa bu konuda bilmeniz gereken en önemli bilgi bilgisayarınızdaki ram frekansının maksimum kapasitesini yani anakartınızın desteklediği maksimum ram frekansını bilmeniz gerekir. Örneğin anakartınız 1033 MHz maksimum ram frekansı var ise siz bu cihaza 1333MHz frekanslı ram bağlayamazsınız. Daha düşük bağlama olanağınız var yani 800MHz yapıdaki bir rami bağlayabilirsiniz.
Bunun dışında bilgisayarınızda takılı olan ram veya ramlerin çalışma frekanslarının aynı olmasına dikkat ediniz. Bunun bir zararı olmaz fakat sistem yavaş çalışan rame uygun adapte olacağı için yüksek frekanstaki raminizin kapasitesi boşa gitmiş olur. Örneğin sisteminizde 1333MHz hızında bir ram var iken siz bilgisayarınıza 800MHz frekanslı bir ram takarsanız sisteminizi otomatik olarak 800MHz hızında çalışmaya başlar ve yüksek güçlü raminizin kapasitesi boşa gitmiş olur. Bu nedenle frekans uyumuna dikkat edin.
Eşlenik – Çift Ram seçimi
Kullandığınız ramler ikiz yani aynı marka, aynı model, aynı kapasiteli olursa bu her zaman sizin avantajınıza olur. Ramleriniz 2x şekilde satılan serilerden almanız yararlı olacaktır. Sisteminizdeki ram miktarınız 2x2GB ise siz buna bir ek 4 GB yerine biraz daha masraf yaparak 2x4GB ram takmanız çok daha yerinde olacaktır. Veya 2x1GB ram kurulu iken buna yeni bir 2GB eklemektense halihazırdaki ramlerin sökülüp yerine 2x2GB ram eklenmesi daha uygun olacaktır.
Ram Sökme ve Takma İşlemi
Notebook'unuzda ramler cihazın alt tarafında vidalı veya anahtarlı bir kapak altında bulunurlar. Kapağın üstünde ram olduğunu anlatan bir resim veya yazı bulunur. İlk yapmanız gereken bu kapağı kaldırarak ram soketlerine ulaşmanız olacaktır.Kapağı kaldırdıktan sonra ramlerin girip çıkabileceği soketler mevcut. Bu soketlerden rami çıkarmak için varsa yandaki tırnakları kaldırıp rami yukarı doğru kaldırıp çekmek, yok ise ram ters yönde çekerek çıkarmak.
Nasıl çıkartacağınızı bilmiyorsanız çok fazla zorlamamanızı ve bilen birisinden yardım almanızı tavsiye ederiz. Teknoloji Rehberimizde yakın zamanda laptoplar ile ilgili daha değişik makaleleri anlatacağız. Gerçi ram çıkarma ve takma işlemi oldukça basit bir işlemdir. İlk denemeden sonra rahatlıkla defalarca yapabileceğiniz bir işlem.
Geriye kalan bütün işlem boşalttığınız slota uygun rami eklemek veya boş slot varsa uygun rami takıp bilgisayarınız açmak olacaktır. Ram ekleme ve çıkarma işlemini bilgisayarınız kapalı ve bataryası sökük iken yapmayı unutmayınız.
Ram yükseltmek isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olacağı düşüncesiyle paylaşıyorum umarım faydası olur.