Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: INFAMOUS: SECOND SON Inceleme
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
YENİ NESLİN İLK GERÇEK YENİ NESİL OYUNU INFAMOUS: SECOND SON MUTLAKA DENEMENİZ GEREKEN BİR YAPIM

[Resim: inFamous-Second-Son-genel5.jpg]

[Resim: 8778.PNG]

ARTILAR
İyi ve kötü dengesinin iyi oturtulmuş olması. Uzun oynanış süresi. inFamous 2'den bu yana katedilen yol yeterli görünüyor. Müthiş grafikleri ve harika bir atmosferi var.

EKSİLER
Grafiklerde ve oynanışta bazı hatalar var. Yan görevler bekleneni veremiyor ve monotonlaşıyor. Türkçe dublaj yine çok sırıtıyor.

[Resim: 9879879.PNG]

Bildiğiniz gibi, PlayStation 3 platformunda piyasaya sürülen ilk iki inFAMOUS’ın devamı olan inFAMOUS: Second Son, yalnızca PlayStation 4′e özel olarak bizlerle buluştu. Cole MacGrath adlı baş karakteri yönettiğimiz iki oyunun aksine bu kez farklı bir karakteri yönetiyoruz. Bu karakterimizin ismi de Delsin Rowe. Delsin (kısaca Del diyebiliriz) şehirde yaramazlık yapan, ortalığı ayaklandıran, duvarlara grafiti çizmekten hoşlanan “farklı” olarak tanımlanabilecek bir genç. Aynı zamanda yaşadığı kasabaya da son derece bağlı bir kişiliği temsil ediyor.

Ailesine ve aile fertlerine de oldukça düşkün. Bunu abisi Reggie’ye karşı olan davranışlarından da rahatlıkla anlayabiliyoruz. Abisi Reggie ise bir kasaba şerifi. Kardeşinin aksine yasaları çiğnemekten kaçınan, hatta kardeşini bile hapse atmaktan çekinmeyen bir kanun adamı.

Küçük kardeş olmak zor zanaat

Kondüitler yani yedi yılı aşkın bir süredir hapishaneye tıkılmış, bazı doğaüstü güçlere sahip insanların nakliyesi sırasında, nakliye aracı devrilir. Şans o ya, Delsin o sırada abisiyle hararetli bir tartışma içerisindedir. Delsin bu nakliye aracının devrilmesini görür ve abisinden acele yardım ister.

İşte esas olay burada başlar. Reggie kaçan diğer iki mahkumun peşinden koşarken, Delsin aracın altında sıkışan bir kişiye yardım için, biyoteröristlerin içinde bulunduğu kaza yapmış nakliye aracına doğru ilerler. Kurtarmak istediği kişi ise Hank adlı kondüit. Reggie doğal olarak kondüitleri yakalayamayınca, kardeşinin yanına dönüp onun ne durumda olduğunu görmek ister. Fakat ortada bir problem vardır.

Küçük kardeş olmak zor zanaat

Kondüitler yani yedi yılı aşkın bir süredir hapishaneye tıkılmış, bazı doğaüstü güçlere sahip insanların nakliyesi sırasında, nakliye aracı devrilir. Şans o ya, Delsin o sırada abisiyle hararetli bir tartışma içerisindedir. Delsin bu nakliye aracının devrilmesini görür ve abisinden acele yardım ister.

İşte esas olay burada başlar. Reggie kaçan diğer iki mahkumun peşinden koşarken, Delsin aracın altında sıkışan bir kişiye yardım için, biyoteröristlerin içinde bulunduğu kaza yapmış nakliye aracına doğru ilerler. Kurtarmak istediği kişi ise Hank adlı kondüit. Reggie doğal olarak kondüitleri yakalayamayınca, kardeşinin yanına dönüp onun ne durumda olduğunu görmek ister. Fakat ortada bir problem vardır.

[Resim: infamous2.jpg]

Yedi yıldır dört duvar arasına hapsedilmiş Hank bir polisi karşısında görünce ona saldırmaya başlayıp Delsin’i de canlı kalkan olarak kullanmaya çalışınca, çılgın gencimiz Delsin de Reggie’yi koruma amacıyla hamle yapınca Hank’in elinden çıkan duman ve kül karışımı maddeye temas eder ve ardından olan olur. Kısa bir şok ardından Delsin adeta bir sünger gibi bu kondüitin özelliği olan kül ve duman doğaüstü gücünü özümsemiştir.

Hank’i yakalamak isteyen Delsin, kendisini DUP adı verilen teşkilatın başındaki sert kadının yani Augustine Brooke’un karşısında bulur. Kendisi de bir kondüit olan Augustine, nedeni şimdilik bilinmeyen bir şekilde kendi türündekileri toplayıp bir hapishaneye tıkmaktadır. Kullandığı güç ise beton kaynaklı bir güçtür. Aynı zamanda insanların kemik yapılarını da betona dönüştürebilen bu kişi, oyunda baştan aşağı düşmanımız olarak kabul edilen bir karakter.

Delsin, Hank’i neden kovaladığı sorusuna kaçamak cevaplar verince, şüpheli konumuna düşer ve kendini veya kasabasını riske eder. İşte bu oyunda iyi ve kötü tarafı seçeceğimizin ilk bölümüdür. Eğer ilk bölümde kendinizi riske ederseniz iyi, kasabayı riske ederseniz kötü karmaya yavaş yavaş dahil oluyorsunuz.

Ying&Yang

Modellenen şehir, ki burası Seattle oluyor, belirli bölümlere ayrılmış. Bu bölümlerde DUP organizasyonunun ne kadar hakim olduğunu haritadan görebiliyoruz. Bu hakimiyeti sonlandırmak için ise şehirdeki güvenlik kameralarını, geçiş bölgelerini, DUP organizasyonlarının konumlandığı yerleri amiyane tabirle ters düz ediyoruz.

[Resim: infamous3.jpg]

Oyunda kamera gibi şeylerin dışında, halkın arasına karışmış DUP ajanlarını bulma gibi görevler de şehirdeki DUP hakimiyetini azaltıyor. Hakimiyetin artık iyice azaldığı bölgelerde hızlı gezi noktası oluyor ve bölgeden bölgeye geçmek için ekstra zaman harcamıyoruz.

Oyunda sahip olduğumuz güçleri, güç geliştirme parçacıklarıyla geliştiriyoruz. Aynı zamanda yeni tuşlara, yeni saldırı kombinasyonu atamak için çekirdek rölesi adı verilen mavi renkli büyük trafo tarzı kaynaklardan güç topluyoruz. Çekirdek röleleri için zaten oyun sizi yönlendiriyor ancak güç geliştirme parçacıklarının yerini haritadan görebiliyor, ancak öyle sahip oluyorsunuz. Eğer son bölüme kadar sorunsuzca, boss dövüşlerinde fazla takılmadan oyunu oynamak istiyorsanız, parçacıkları uçan robotumsu yaratıklardan toplayabilirsiniz.

İyi veya kötü karmadan biraz daha söz etmek gerekirse, oyundaki bazı sahnelerdeki seçimler, halka nasıl davrandığınız, askerleri öldürüp öldürmemeniz gibi en ufak detaylar dahi bu karmalara etki gösteriyor. Eğer iyi karmadan yana olursanız, sokaklarda cirit atarken size destek verenleri göreceksiniz. Fakat kötü karma olursanız o zaman halkın tepkisiyle karşılaşabiliyorsunuz. Bu durum inFAMOUS 2′den bu yana pek değişmemiş gibi görünüyor. İyi – kötü karmalarının bir diğer ayırıcı noktası ile sahip olduğumuz güçlerin, bazısının sadece iyi karmada, bazısının kötü karmada kullanılabiliyor olması.

Örneğin; kötü karmadaysanız, topladığınız parçacıklarla aralıksız duman – kül saldırısı gerçekleştirmeyi açabiliyorsunuz. Bu özellikler anaokulunda yaptığımız soy ağacına benzetilebilir. Belirli güçlerdeki, belirli özellikleri açmamız için soy ağacı biçimindeki bu ağaca topladığımız parçacıklarımızı para niyetine yatırmak gerekiyor.

[Resim: infamous4.jpg]

Sahip olduğumuz toplamda dört adet güç var. Oyun çıkmadan önceki videolardan da tahmin edildiği gibi bunlardan biri Neon gücü. Binaların ve çeşitli nesnelerin üzerinden rahatça geçmeyi, tırmanmayı sağlayan bu Neon gücü kötü veya iyi karmada olmanızı sağlayacak bir özellik de getiriyor.

Eğer kötü karmayı amaç edinip oyunu o yönde bitirecekseniz düşmanı kafasından vurmanız gerekiyor. Fakat iyi ve halkın kahramanı olarak oyunu bitirmeyi düşünüyor iseniz adamları felç etmek veya bağlamak için ayaklarına nişan almanız gerekiyor. Bu da iyi ve kötü karmayı Neon ile daha da pekiştireceğiniz anlamına geliyor. Güçler bununla da sınırlı değil fakat oyun zevkinizin içine etmeden burada keselim, gerisini siz oynadıkça öğrenmeye devam edin istiyoruz.

inFAMOUS: Second Son’daki karakter modellemeleri ve detayları, çevre ile etkileşim, tüm grafikler ve patlama efektleri harika görünüyor. Oyun içerisindeki dinamik hava değişimleri de harika kotarılmış. Atmosfere büyük katkı sağlıyor diyebiliriz.

Zaten yapımda öyle sahneler var ki, insan bazen oturup izlemeye ciddi şekilde doyamıyor. Bu ifade size belki biraz klişe gibi gelecek ama bunu gerçekten ilk kez içimden gelerek söylüyorum diyebilirim. Çünkü yeni nesle geçtiğimizi anlatabilen tek oyun inFAMOUS: Second Son olarak karşımızda duruyor.

Ayrıca ara videolardaki kaliteyi de es geçmemek lazım. Tamamen oyun içi görüntüler eşliğinde hazırlanan bu ara videolarda karakter detaylarını çok daha net ve canlı görebiliyorsunuz. Sonradan kazandığımız Neon gücü, oyundaki renk paletinin artmasına, daha renkli bir ortam görmemize sebep oluyor. Bu da PlayStation 4′ün neler yapabileceğini ortaya koyuyor denebilir.

Zekai şebeke

Yapay zekaya gelirsek, oyunu normal modda iki kez (bir iyi ve bir kötü olmak üzere) bitiren ben, açıkçası boss dövüşleri harici düşmanlarımızın yine de zorlu olduğunu söyleyebilirim. Farklı farklı DUP askerleri karşımıza çıksa da, şehirlerin bazı bölümlerinde bu DUP askerlerinin çok daha zor öldürülebilir olduğunu belirtmem gerekiyor.

[Resim: infamous5.jpg]

Kötü karmada daha az zorlandım çünkü hem ikinci oynayışımdı, hem de düşmanların ayağına nişan alacağım diye uğraşmayıp direkt öldürmeye giriştim. Yapay zekada ufak tefek hatalar olmuyor değil. Bunu da oyunun ilk çıktığı zamanda oynayan biri olarak kabul edilebilir seviyede görüyorum. Zaten ileride yayımlanacak yamalarla bu hatalar da yavaş yavaş düzelecektir.

Son olarak yapımın müziklerine de bir değinelim istiyorum. Aksiyona girdiğiniz sırada oldukça gaza getiren, yırtıcı müzikler barındıran oyun sizi tamamen atmosferin içine çekiyor. Bunun dışında oyunun Türkçe dublaj ve altyazı seçenekleri ile geldiğini de belirtelim, sizleri bu oyunu Türkiye’den almaya da teşvik edelim dedik.

Fakat Türkçe dublaj yine Sony’nin beceremediği şeylerden biri olmuş. Bu işi ya gerçekten çok iyi seslendirme sanatçılarına oyunu oynatarak yaptırmak zorundalar ya da dublajdan vazgeçerek altyazı seçeneği ile devam etmeliler. Bugüne kadar Uncharted 3: Drake’s Deception dışında iyi bir seslendirme ne yazık ki göremedik. Yıllardır ilk defa yapılıyor diye de boşu boşuna övmek durumunda değiliz. Bu şekilde yapıldığında “yaptın bir hayır, tut bacağından ayır.” tarzında bir durum ortaya çıkıyor çünkü.

Son sözler

Kısaca bize göre inFAMOUS: Second Son kesinlikle olmuş denilebilecek bir yapım. Şahane çevre ve karakter modellemeleri, iyi kötü karmalarının tercihlerine göre oyunun gidişatı, oyundaki ara görevlerin uzun bir oynanış sunması ve de üstüne üstlük bu kadar iyi grafik görmemiz bizleri yeni nesil konsollara daha bir umutla bakmaya yöneltti.

Eğer PlayStation 4 sahibiyseniz mutlaka satın almanız gereken AAA kalite bir oyun. inFAMOUS: Second Son konsol sattırır mı diye sorarsanız ise cevabımız açık ve net:

Evet sattırır ama çok değil.


Alintidir
Alıntı mi yazı sana mi ait sana aitse eline sağlık güzel olmuş. Alıntı ise alıntı yazar misin

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
konu guncel
Referans URL