Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: İşlemci Hakkında Genel Bilgi - Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.

Bilgisayar toplarken veya bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de işlemlerdir.

Öncelikle piyasada iki çeşit işlemci üreticisi bulunmakta. İntel genellikle ev kullanıcılarına hitap etmeyen yüksek kalitede işlemciler üretirken Amd ev bilgisayarları için düşük maliyette ve orta kalitede işlemciler üretebiliyor. Fakat bu durum Amd işlemcilerin iyi olmadığı anlamına gelmez. Amd güçlü bir soğutucu ve sistem ile gayet güzel sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

Bu durumda ortaya iki seçenek çıkıyor. Ya oldukça fazla bir ücret ödeyip İntel marka işlemci kullanmak ( Yüksek performans isteyen kullanıcılar ) veya düşük maliyet ile güçlü bir soğutucu ile desteklenmiş Amd marka işlemci kullanmak.
Gelelim diğer önceliklerimize; Çekirdek sayısı bir işlemci için önemli birimlerdendir. İşlemciye fazla yük bindiren uygulamaların çalıştırılmasında ve aynı anda çok sayıda işlemin gerçekleştirilmesi sırasında işlemcinin hızında düşüşler meydana gelebiliyor. Bu durumda çekirdek sayısı ne kadar fazla olursa işlemci o kadar hızlı çalışacaktır. Ayrıca çift çekirdek dönemi bitmek üzere bunu hatırlatmakta fayda var. Günümüzde 8 çekirdekli işlemciler satılmakta.

İşlemcinin hızı ise işlem yapma kapasitesi olarak tanımlanabilir. Şu unutulmamalıdır ki, Turbo Boost özelliği olan işlemcilerde kullanım sırasında ölçülen hız ile işlemcinin normal hızı arasında fark vardır. Turbo boost özelliği olan, yüksek hızlı bir işlemci diğer donanım birimleri ile uyumlu çalışabiliyorsa bilgisayarınızı uçurabilir.

Turbo Boost Nedir ?

Turbo boost özelliği bulunan işlemciler normal işlemler yaparken işlemcinin düşük hızlarda çalışmasına olanak verirken yüksek performans gerektiren işlemler sırasında işlemcinin kendi hızını yükseltmesini sağlayan bir teknolojidir.

İşlemci hızları 3.2 Ghz, 3.4 Ghz gibi değişik değerler alabilir. Yüsek performans isteyen kullanıcılar işlemci hızına dikkat etmelidir. Tabi ki bu durum ortaya yüksek maliyet çıkaracaktır. Bu unutulmamalıdır.
Önbellek: İşlemcinin ön belleği ( Cache Bellek ) şu nedenle önemlidir. İşlemci bilgisayarın en hızlı çalışan birimidir. Bundan dolayı diğer donanım birimleri işlemcinin hızına ulaşamaz. Böyle bir durumda işlemci boşta kalmamak için, çalışan programların dosyalarını hafızaya alır ve buradan kullanır. Bu belleğin yüksek olması sizin için önemlidir bunu unutmayınız.
İşlemcinin pin sayısı ile anakartta ki soketin uyumlu olmasına elbette dikkat etmelisiniz. Anakarta uygun olmayan bir işlemci elbette bir işe yaramayacaktır. Ayrıca işlemcinin güç tasarrufu ve enerji tüketimide göz önüne alınması gereken noktalardandır.

Toplayacağımız bilgisayarın hangi marka işlemciden oluşacağına karar verdiysek, sıra ona ugun bir anakart seçmeye gelir. Seçtiğimiz işlemci Intel ise Intel uyumlu bir anakart, seçtiğimiz işlemci AMD ise AMD uyumlu bir anakart almamız gerekir. Ayrıca işlemcilerin modelleri (serileri) birbirlerinden farklı olduğu için farklı "işlemci soket tipi"'nde olurlar. .

Yani Açıkcası Paranız Varsa İntel Paranız Kısıtlıysa Amd Diyebiliriz Fiyat + Performans İstiyorsanız Amd Alabilirsiniz.Paranız Varsa İntel.
Abi şöyle birşey sorayım mesela ben işlemci alırken en başta dikat etmem gereken anakarta uyumlu olup olmaması burda ben uyumluluk konusunda ilk olarak pin e mi dikkat edeceğim ?
Anakartın Özelliklerine Bakın Eğer Alacağınız İşlemcinin Adı Yazıyorsa Uyumldur.
(26.02.2014 20:35)Tweety Nickli Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Anakartın Özelliklerine Bakın Eğer Alacağınız İşlemcinin Adı Yazıyorsa Uyumldur.

Asıl merak ettiğim işlemciyi iyi yapan özellikleri nelerdir? mesela cache nedir ghz yi biliyorum soket var pin var bu tür kavramları merak ediyorum
Ben kendimde Amd Phenom 2 x4 3,2 ghz işlemci kullanmama rağmen eğer oyun bilgisayarı toplayacaksanız intel i7 öneririm.Şuan en ucuz amd x8 işlemciler 450 lira gibi bi fiyattayken + 200 lirada soğutma desen 650 oluyor.Onun yerine 850 liraya güzel bi İ7 işlemci çok daha iyi iş çıkarır.Bakmayın amdnin en son çıkan işlemcilerinin 8 çekirdek olduğuna.Ünlü bi söz var = "8 çekirdekli islemci üretmek, 8 tane çim biçme makinesi motorunu yan yana koyup 8 silindirli Ferrari ürettigini iddia etmektir" - Qualcomm
Ama eğer benim param kısıtlı işlemciye maximum 200-300 lira verebilirim diyorsanız,amd den şaşmayın.
İntel'e çok para vermek yerine aynı parayı AMD'ye vererek daha iyi bir işlemci alınabilir . İki marka arasında fiyat farkı var ama performans farkı daha az .
Referans URL