Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: Migren | Hakkında
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
| Hakkında


MİGREN NEDİR?

Başı ağrımayan insan sayısı çok azdır ve toplumun %2 lik bir kısmını oluşturmaktadır. Herkes hayatının belli dönemlerinde baş ağrısı çeker. Fakat nedeninin kötü bir vaka olması (beyinde tümör, felç) çok nadirdir. Migren ise hayatı tehdit eden tehlikeli bir hastalık değildir. Genelde ataklar halinde ortaya çıkan, kafanın tek tarafına yerleşen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklidir. Ataklar 4 saat ile 72 saat arasında değişebilir. Bu ataklar sırasında baş ağrısının yanısıra bulantı, kusma, normal ışık ve sesten rahatsız olma gibi şikayetler de görülebilir.

Migren artık sinirsel(nörolojik) bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Beyinde bulunan bazı kimyasal maddelerin (serotonin gibi) azalması ya da etki göstermemesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kişi karanlık, sesten uzak bir odada uyumak ister. Günlük yaşamı engelleyen bir durumdur. Tedavi edilebilir.


MİGREN KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Dünyada yüz milyonlarca insanı etkileyen ve kronik bir hastalık olan migren kadınlarda, erkeklere oranla 3 kat fazla görülür. Kişinin hayatından tamamen çıkmaz; ancak tetikleyen unsurlara dikkat ederek atakların gelişi kontrol edilebilir. Migren çoğunlukla genetik yapıya bağlı bir hastalıktır. Başlangıç yaşı 20-30’lu yaşlardır. Ancak çocukluk yıllarında da görülebilir. Orta ve ileri yaş dönemlerinde rastlanma oranı ise oldukça düşüktür.


NİÇİN MİGREN HASTASI OLURUZ?


Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beyin kandamarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına yol açabilir. Genetik (aileden gelen, kalıtsal) faktörler konusunda çalışmalar sürmektedir. Annesi ya da babası migren hastası olan birinin migren hastası olma ihtimali %40 dır. Hem annesi hem babası migren hastası olan birisi %75 oranında migren hastası olabilir ki bu çok yüksek bir ihtimaldir.


MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Migren atağının gelmesi için tek bir tetikleyici yoktur. Zaten tek bir tetikleyici migren atağı oluşturmaz. Üst üste gelen etmenler atağın başlamasına sebep olur. Bir hastanede yapılan araştırmalarda migren hastalarından alınan cevaplara göre en sık görülen durumlar stres, hormonlarda değişiklik, halsizlik, yorgunluk ve öğün atlamadır. Çocuklarda aç kalma, az yemek yeme, kadınlarda adet dönemiyle ilgili hormonal değişiklikler migrene neden olabilir.

Şu faktörlerde migren tetikleyicisi kabul edilmektedir:

Yeterince yememek,
Bazı yiyecekler ve içecekler; eski peynir, çerez, çikolata, şarap, alkol, kafeinli içecekler, kahve, çay, katkı maddeleri,
Çevresel faktörler; göz alıcı ışık, ağır koku, seyahat, çok yorulma, hava değişiklikleri,
Hormonal değişiklikler; adet dönemi, gebelik, doğum kontrol hapları,
Uyku problemi; uykusuzluk çekme ya da aşırı uyuma,
Duygusal değişiklikler; endişe, üzüntü, tartışma, heyecan, depresyon, stres,
Baş ve boyunda ağrı; göz, boyun, diş, çene ağrısı,
Bu tetikleyicilerin hepsi bir kişide olmak zorunda değildir. Atak başlaması için yukarıdaki bir kaç neden yeterli olabilir.


MİGREN TEDAVİSİ?

Günümüzde, devam eden araştırmalar sayesinde hekimler, migren hakkında daha fazla şey biliyor ve migreni önlemek ya da tedavi etmek için daha fazla seçenek sunuyorlar. Çok sık atak geçiren migren hastaları için hekimler sıklıkla önleyici ilaç tedavisini tercih etmektedirler. ( Nadiren ameliyat tedavisi uygulanıyor )

Alıntıdır (Düzenlenmiştir)

Konuyu okumaya üşenip okumayanlar (Özet)

Migren genellikle stres ile belirti gösteren bir baş ağrısı çeşididir. Başınızın etrafında pıt pıt acılar, sıklıkla yorgunluk-halsizlik benzeri durumlar hissederseniz migren hastalığı şüphesi olabilir. Fakat telaş yapmanıza gerek yok, çünkü araştırmalara göre ciddi bir hastalık değildir. Önemli olan stresten uzak kalmak ve doktor tedavisidir.


Konu düzenli olmuş gerçekten. Teşekkürler Süper
Ayrıca özet kısmı tam bize göre Açık Ağızlı Gülümseme haha.
Referans URL