Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: Oyunların Gitgide Büyüyen İndirme Boyutları
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
[Resim: 4gyW1Y.png]

Herkese merhaba arkadaşlar bü gün zamunda oyun haberlerinde yeni bir konu ile karşınızdayım.

[Resim: xgta5-steam-indirme.png.pagespeed.ic.zJL...7AC3F1.jpg]

PC oyunculuğu adına işler 3-4 senedir oldukça iyi ilerliyor. Dijital dağıtımcılığın daha da yaygınlaşmasıyla birlikte türlü türlü oyunlar, kutuludan daha uygun fiyatlara hatta yaygın olan indirim kuyruklarına giriyorlar. Küçük çaplı oyun geliştiricileri için de oyunculara ulaşım konusunda rahat bir yol haritası çizen dijital dağıtımda, son senelerde oyunların indirme boyutlarının gitgide yükselmesiyle belki de hiç fark edilmeyen bir durum var; aslında oyunlar belki de ulaşılması daha güç bir hal almaya başlıyor.

Yüksek bütçeli oyunlar, AAA olarak da değerlendirilen arkadaşlar, artık en az iki haneli gigabyte boyutlarında karşımıza çıkıyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle beraber kullanılan verinin artmasını doğal olarak karşılasam da, en azından kendi ülkeme baktığımda internet hızının teknoloji kadar hızlı geliştiğini göremiyorum. Malum ülkemizde, standart bir Avrupa ülkesinde bulunan internet hızı bulunmuyor. Hatta ülke genelinin ortalama internet hızı nereden baksan 10Mbps civarıdır. Üstüne bir de aylık kullanım kotası eklenince çoğu oyuncu, kota aşımına maruz kalmamak veya inmesi için günlerce beklememek için GTA 5, Call of Duty: Advanced Warfare ve bunun gibi oyunları satın almaktan çekiniyor.

Son yılların gözde oyunlarını düşünecek olursanız sizin de aklınızda hızlıca bir liste oluşacaktır. Bu oyunların Steam, Origin, UPlay gibi dijital oyun platformlarındaki boyutlarına hiç göz attınız mı? muhtemelen her birinin indirme boyutu hafızanıza yer etmiştir, ne de olsa kalan sürede en azından "bir gün" görmek insana büyük acı yaşatıyor.

[Resim: 630x349xson-senelerin-oyun-boyutlari.jpg...dZWDzA.jpg]

Bir önceki nesle baktığımda, PlayStation 3’ün çıkışıyla beraber buna 2007-2008 diyebiliriz, oyun boyutları bana şaka gibi geldi. 2011’den sonra başlayan bu kiloluk oyun boyutu furyası kafamda öyle bir yer etmiş ki, 20GB indirme boyutunun aşağısı beni resmen kesmemeye başladı. 2011’den itibaren Call of Duty oyunlarının 15GB’ı geçmesiyle birlikte bu olayın başladığını tespit ettim. Evet, top yine Call of Duty’de!

Şimdi ise yeni neslin başmasıyla beraber şimdiden kabullendiğimiz tablolarla karşı karşıyayız. Çok değil, bir hafta öncesinde GTA 5, PC için 60GB’lık indirme boyutuyla çıktı. Oyunu indirebilene çelenk, açıp oynayabilene onur madalyası verildi. Aynı şekilde yine geçen hafta çıkan Mortal Kombat X, 29 adet ufak DLC parçalarından oluşan toplamda 30GB’lık bir boyutla geldi. Hemen ertesi gün ise 15GB’lık yama aldı. Oynayabildik mi? Şükürler olsun ki bir hafta sonra evet.

Aslında burada suçu ülkede de aramamak lazım. Gördüğümüz üzere internet bağlantısı dakikalarda uzayı indirebilecek güçte olsa dahi dijital olarak çıkan oyunların çoğu günümüzde bir problemi de beraberinde getiriyor. Elbette bu konuya ayrı bir yazıda değinmek gerekli. Konumuza dönecek olursak tek bir soru bile sizi aydınlatacaktır; en son Steam’in ücretsiz hafta sonu oyunlarından hangisini oynayabildin? Gecesine ücretsize giren oyunu indirmek muhtemelen 1 gününü aldı, eh geri kalan saatlerde de biraz ucundan bakmışsındır, değil mi?

Bu noktada maalesef birçok oyuncu oyunu olduğu gibi indirmeye başlamak yerine kutuluyu veya arkadaşından çöktüğü hard diskleri tercih ediyor. Sağ olsun ki Steam’in yedekleme özelliği sayesinde bir bilgisayarda yüklü oyunun kurulum dosyaları hard diske yedeklenebiliyor. Elbette sadece Steam sınırları içinde kuruluma izin vermek şartıyla.

Korsan oyunculuk ve repack'ler

Korsan oyunculuk bile indirme boyutlarına takılmış durumda. Popüler korsan siteleri birçok oyunun “repack” versiyonunu elden ele uzatıyor. Grafik, ses ve videoların sıkıştırılarak oyunun boyutunu büyük ölçüde düşürdüğü bu versiyonlar en çok indirme boyutları yüzünden tercih ediliyor. Kimi repack’ler sadece bir dili desteklerken kiminde sesler bile olmuyor. Düşünün artık adamlar boyut ufalsın diye neler yapıyor.

Wolfenstein: The New Order’ın Steam boyutu tam 40GB, ancak oyunun eksiksiz halinin bir repack’i 15GB boyuta bulunabiliyor. Battlefield 4’ün Origin üzerinden indirme boyutu 25GB, ama 17GB’ta kalan repack’ler de var?

Tabii ki bu noktada korsanı desteklemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Bu repack olayını kimi oyunlar resmi sürümde bile gerçekleştiriyor. Mesela Titanfall’un 21 GB’lık yüklemesi açıldığında 48GB’lık bir devi bilgisayara tıkmaya çalışıyordu. Aynı şekilde Watch Dogs da 13GB’lık indirme boyutu olmasına rağmen 25 GB’lık boş alan istiyordu.

Gelecekte ne olacak?

Tahmin etmek kolay, teknolojiye ayak uydurmak mümkün değil. Aslında ülkemiz için internetin de teknolojiye ayak uydurmasının imkansız olduğunu düşünürsek acılı saatler bizleri bekliyor. PC oyuncuları her ne kadar oyunculuk için doğru platformu seçtiklerini düşünseler de bu gidişle karşılarına daha çok zorluk çıkacak.

Burayı konsol vs. PC ringine çevirmek istemiyorum ancak ciddi anlamda en son ne zaman gönül rahatlığıyla bir PC oyunu oynayabildik? Elbette konsollarda da oyunu takmamıza rağmen yüksek indirme boyutlarıyla karşılaşıyoruz ancak en azından biz oyunu oynayabilirken iyileştirmeler arka planda yüklenebiliyor. PC tarafında bunu yapan tek bir firma tanıyorum, o da Blizzard. Steam, Origin gibi platformlar bir oyunun tüm güncelleştirmeleri bitmeden kesinlikle oyunu açmıyorlar.

[Resim: xhizli-internet.png.pagespeed.ic.bWH5Qhf...h18PuZ.jpg]

Devasa oyun boyutları sorunumuzun tek çözümü büyük ihtimalle biraz da olsa modernleşebilecek internet bağlantılarımız olacak. Modernleşebilecek kelimesinin altını çiziyorum, çünkü hala 1Mbps internet hızı bulunan çok arkadaşım var. Ülkemizde internet hızına ihtiyaç var mı diye düşünmüyor da değilim; teyzeler amcalarımızın internetten daha çok dizi izlemesi veya daha çok okey oynaması bizi bir yere ulaştırır mı tartışılır. Hayır ülkede Netflix falan da yok ya ben ona üzülüyorum. Olsaydı zaten çoktan herkes "en pahalısından" interneti çekerdi, eh biz de pastanın ucundan bir iki 40-50GB’lık oyun indirebilirdik. Öyle değil mi efendim?Başka zamunda oyun haberde görüşmek üzere iyi forumlar.
Malesef teknolojinin gelişmesi her zaman iyi olmuyor oyunlar baya aşıldı artık sanki ps alın oynayın der gibi yüksek gb li oyunlar oluyor
Evet normal.Oyuncular grafik ve yapay zeka gelişsin deyince ortaya bu sonuç çıkmaya başladı Gülümseme
Referans URL