Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: Wayne Rooney Kimdir ?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
[Resim: hNIVBUj.png]

Wayne Rooney

Wayne Mark Rooney (İngilizce söylenişi: /weɪn mɑː(ɹ)k ruːni/; d. 24 Ekim 1985; Croxteth, Liverpool), İngiliz futbolcu. Forvet mevkiinde görev alan oyuncu, Premier League ekiplerinden Manchester United ve İngiltere Millî Futbol Takımı'nda forma giymektedir.

Rooney, futbola 10 yaşındayken Liverpool Scoolboys adındaki yerel bir takımda başladı. 1996'dan 2002'ye kadar kariyerini Everton'ın altyapısında sürdürdü. 2002 yılında profesyonel olarak ilk maçına çıktı. 17. yaş gününden beş gün önce Premier League'de attığı ilk gol, kendisini lig tarihinde gol atan en genç futbolcu yaptı. Kısa zamanda takımın sürekli oyuncularından oldu ve kulübüyle iki sezon geçirdi. 2004-05 sezonu başlamadan önce Manchester United'a, 25,6 milyon £ karşılığında transfer oldu. Manchester United formasıyla beş Premier League, bir UEFA Şampiyonlar Ligi, iki İngiltere Lig Kupası, üç FA Community Shield ve bir Dünya Kulüpler Kupası şampiyonluğunun yanı sıra ikişer Premier League ve Şampiyonlar Ligi ikinciliği yaşadı. Eylül 2013'te Manchester United formasıyla oynadığı resmî maçlarda kaydettiği gol sayısı 200'ü geçti ve bu barajı geçen dördüncü oyuncu oldu. Aynı zamanda Rooney, kulüp tarihinin en golcü dördüncü oyuncusu konumundadır.

İngiltere Millî Futbol Takımı formasıyla ilk maçına 2003'te çıkan Rooney, millî takım forması giyen (bu unvan daha sonra Theo Walcott'a geçti) ve millî takımda gol atan en genç futbolcu oldu. 2004 ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası ile 2006, 2010 ve 2014 FIFA Dünya Kupası'nda forma giydi. 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İsviçre'ye attığı iki golle Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde gol atan en genç oyuncu oldu (aynı turnuvada bu unvan Johan Vonlanthen'in eline geçti).

Özellikle Manchester United'daki performansıyla başta Bravo Ödülü, İngiltere'de Yılın Futbolcusu, Futbol Yazarları Derneği Yılın Futbolcusu, Barclays Sezonun Oyuncusu, İngiltere'de Taraftarların Oyuncusu ve Sir Matt Busby Yılın Oyuncusu olmak üzere çeşitli futbol ödülleri kazandı. 2009-10 yılları arasında PFA Yılın Oyuncusu ve FWA Yılın Futbolcusu ödüllerine layık görüldü. Premier Lig Ayın Oyuncusu ödülünü toplam 5 kez kazanarak Steven Gerrard ile rekoru paylaşmaktadır.

Eylül 2013 itibarıyla yıllık 13,8 milyon euro kazanan Rooney; İngiliz futbolcular ve Premier League oyuncuları arasında en fazla kazanan, dünya genelinde ise en fazla kazanan beşinci futbolcu konumundadır.[2]


ALINTIDIR.
Referans URL