Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: Hoşafın Yağı kesildi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Osmanlı Devleti'nde belli bir devirden sonra Yeniçeri ayaklanmaları devletin önünde büyük bir engel olmuş, isyan neredeyse geleneksel bir hal almıştır. ''Hoşafın yağı kesildi'' deyimi de yerli yersiz kazan kaldıran Yeniçerilere dair anlatılan bir hikâyeden gelir.

Yeniçeri ocaklarında askere yemek dağıtılırken mutfak meydancısı elinde tuttuğu kepçeyle evvela yağlı yemekleri dağıtır, sonra da kepçeyi hoşaflara daldırırmış. Hak böyle olunca, sofralara gelen hoşaf bakracının üstünde, bir yağ tabakası yüzermiş. Bu durumu gören Yeniçeri ağalarından akıllı birisi meydancıya emir vermiş. Kepçeyi yağlı yemeklere batırmadan önce, temizken hoşafları dağıtmasını, sonra yemeğe geçmesini söylemiş. Ancak bu sefer sofralara giden hoşaf bakraçlarının üzerinde yağ tabakasını göremeyen Yeniçeriler isyan bayrağını çekmişler:

"Hakkımız yiyorlar, istihkakımızıdan çalıyorlar; zira hoşafın yağını bile kestiler. Yağlı hoşaf isterük..."
Bunu nerden bulduğunu merak ettim doğrusu hoşuma gitti.

Yeniçeri isyanları hakkında bir bilgide ben vermek isterim isyanlar gelenekselleşmiş ve artık bir süre sonra kellelerini istedikleri paşaların listesini devlet-i hümayuna verip idam ettiriyor olmuşlar Süper
Referans URL