Zamunda Torrent - Torrent Oyun İndir -Zamunda Film Dizi Program

Orjinalini görmek için tıklayınız: Osmanlıyı yıkan 3 kadın
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3
Evet arkadaşlar herkeze yararlı olacağını düşündüğüm tarih şeylerini(olumlu olumsuz) sizle paylışıcam.Eğer devamını istiyorsanız lütfen yorum atın



Osmalıyı yıkan 3 kadın::Hürrem,Safiye ve Kösem

İnsanların isimlerini bile duyunca titrediği bu üç kadın Osmanlının yıkılmasına neden olan 3 kişidir.

Bu üç padişah eşinin,padişah annesinin yaptığı entrikalar devletin iliğini kurutmaya yetmişti. Bunlardan en bilineni Hürremdir.


Hürrem Sultan Rutenya doğumlu biri diye bilinir.Ortodoks bir papazın Alexandria Liwowska adlı bir kızı olduğu söylenir. Ancak bazı Vatikan belgeleri Hürremin bir İtalyan soylusu olabileceğini gösteriyor.Bu konu hala açığa kavuşmadı.


Hürrem Sultan,kayıtlarda tatlı dilli olması sebebiyle Hürrem diye geçer.Büyük ihtimalle 1500 yılında doğmuştur. Kanuni Sultan Süleymanın ya Şehzadelik döneminde yahut cülusundan biraz sonra Hürremle tanıştığı bilinir.




Hürrem Haseki Sultan


Hürrem Haseki,Kanuniye nikah kıydırmıştı.Timurun Yıldırım Bayezidin eşine yaptıklarından beri Osmanlı sultanları nikah kıymazdı.Kanuni ise bu geleneği bozmuştur. Hürrem Haseki Kanuniye 4 oğlan ve 1 kız doğurmuştu.

1-II.Selim
2-Şehzade Mehmet
3-Şehzade Cihangir
4-Şehzade Bayezid
5-Mihrimah Sultan


Karşısındaki rakip ise kuvvetliydi.Mahidevran Gülbahar Sultan.Mahidevran Gülbahar,Kanuniye bir oğul Mustafayı vermişti.Ancak Mustafa çok güçlü,yiğit ve mertti.Tahtta çıkmasına kesin gözüyle bakılıyordu.Vezir-i Azam Damat İbrahim Paşada onun tarafındaydı. 1534 yılında Valide Ayşe Hafize Sultanın vefatıyla Hürrem Haseki gücüne güç kattı.Artık adeta bir Valide Sultan gibi hüküm sürüyordu.

İlk önce Vezir-i Azam engelinin kalkması gerekirdi.Hürrem Haseki,Süleymana Damatın aleyhinde telkinlerde bulundu.En sonunda bir gece yarısı Sadrazam boğduruldu (6 Mart 1536)





Vezir-i Azam Pargalı Damat İbrahim Paşa

Güvenilir ve zeki bir padişah vekilini öldürmek Hürremin devlete ilk ve en küçük zararıydı. İlk defa harem bu dönemde Hürremin emriyle Topkapı Sarayına taşınmıştır.Bu'da onun kudretini göstermektedir. Hürremin kudreti sayesinde Şehzade Mustafa Manisa sancakbeyliğinden azledilip Amasra Sancakbeyliğine getirilir.Hürrem Hasekinin oğlu Şehzade Mehmet ise Manisa Sancakbeyi olur. Bütün oğullarının sancaklarını gezerek burada kontroller yaptı ve İstanbula döndü.

Hürrem Haseki,kendi adamlarından ve damadı olan 3.vezir Damat Rüstemide Sadrazam yapmıştır.Artık hem Sadaret hem Harem hem'de Süleyman Hürremin elindedir.

Sultan Süleyman yaşlanmıştır.Ve yakında ölecektir.Bu yüzden Mustafanın saltanatından korkan Hürrem Haseki hemen Mustafa aleyhtarlığına başlar. Sultanın iki oğlu vardır.Bayezid ile Selim.Şehzade Selim afyonkeş,alkolik bir adamdır.Bayezid ise tam bir padişah adayı.Hürrem Bayezidin saltanatını istemektedir.

Damat Rüstem ve Hürremin telkinleriyle Şehzade Mustafa katledildi.Taht için en uygun aday olan bu yiğidin katli,bir ayyaşın Selimin tahtta geçmesine neden oldu. Şehzade Mustafanın ölümü ise Hürreme kan getirdi.Mustafanın ölümüne çok üzülen Hürrem Sultanın öz evladı Cihangir vefat etti.

Hürrem dış siyasetlede ilgilendi.Lehistan Kralıyla mektuplaşmaları vardır. Ancak bu zeki kadın oğlunun cülusunu göremeden 1558'de vefat etti. Süleymaniye Camiine defnedilmiştir.

Hürrem Sultanın bu muhteşem hayatından sonra onun kadar olmasada yine güçlü bir kadın vardır.Safiye Valide Sultan. Sofia Cecilia Baffo,1550 yılında soylu bir Venedik ailesinin kızı olarak doğdu. Korsanlarca kaçırılarak III.Muradın annesi Nur Banu Sultana satıldı.



Safiye Valide Sultan

Uzun sarı saçları ve mavi gözleriyle Safiye adı verilen kız Muradı kendine bağladı. Muradın saltanatıyla nüfuzu arttı.Özellikle din kardeşleri Venediklileri ve Rumları himaye etti. Kendisine bu yüzden Hristiyan diyenler vardır. Bakire Kraliçe I.Elizabeth dahil bir çok Avrupa soylusuyla ilişki kurdu. III.Mehmet zamanında rüşvet ve para ile büyük bir saltanat sürdü ve vefat etti.Devlete yaptığı en büyük kötülükse düşmanı Vezir-i Azam Sokullu Mehmet Paşayı öldürmesidir. Paşanın ölümüyle devlet duraklama dönemine girdi.



Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa

Bu kadınların en tehlikelisi ise Mahpeyker Kösem Valide Sultandı.I.Ahmedin nikahlı eşi,IV.Murat ve Deli İbrahimin annesi,IV.Mehmetin babaannesi olarak saltanat sürdü.

Anastasya adlı bir Bosnalı Rum kızı olan bu kız saraya alınır.''En önde giden'' manasına gelen Kösem ve ''ay yüzlü'' anlamına gelen Mahpeyker adı verilir.I.Ahmetin gönlünü çeler. Ona 5 çocuk verir.

1-IV.Murat
2-Deli İbrahim
3-Şehzade Süleyman
4-Şehzade Kasım
5-Ayşe Sultan

Ahmed Hanın vefatından sonra kardeşi Deli Mustafa tahtta geçer.Kösem eski saraya yollanır. II.Osmanın devrilmesi Deli Mustafanın 2.saltanatı ve sonra tahttından edilmesi sonucu 10 yaşlarındaki IV.Murad padişah,30 yaşlarındaki Kösem Sultan Valide Sultan olur.Valide-i Muazzama ve Naibe-i Saltanat ünvanıya Kösem oğlunun yerine 10 yıl boyunca devleti rüşvet,entrika ve zeka ile yönetir.




IV.Murat,Bağdat ve Revan Fatihi

Ancak IV.Murat gücünün,kuvvetinin ve zekasının verdiği büyük güçle annesinin nüfuzunu ve entrikalarını engeller.Yeniçerileri terbiye eden Revan ve Bağdat Fatihi sultan büyük ün kazanır.Ancak sirozdan ölünce yerine Deli İbrahim geçer.İbrahim annesinin elini öperek devleti yönetme yetkisini ona teslim eder.İbrahim hareme cariyelerin içine kapanır.Kösemse yine devleti yönetmeye başlar.



Padişah Vekili ve Saltanat Naibesi Mahpeyker Kösem Valide Sultan

I.İbrahim döneminde 8 yıl devleti yöneten Kösem Sultan İbrahimin tahttan indirilip katledilmesini planlar. İbrahimin halktan topladığı paraları kürke,pırlantaya ve kadına vermesine,hazinenin boşalmasına ve devletin elden gitmesine sinirlenen halk isyan eder ve en sonunda isyan çıkar. Kösemin planladığı bu isyan Kızlarağasının bıkıp Sofu Mehmet Paşaya gidip ''Bir Deli devleti nasıl yönetir?'' demesiyle başlar.Büyüyen isyan sonunda arabuluculuk teklif eden yaşlı Sofu Paşa saraya gider ancak İbrahim tarafından dövdürülür.Sinirlenen asiler İbrahimi katlederler.7 yaşındaki oğlu IV.Mehmet padişah olur.Ve Kösem yeniden Koca Valide ünvanıyla saltanatına başlar.



IV.Mehmet,Avcı Mehmet

Ancak kısa süre sonra gerçekleşen bir darbeyle Hatice Turhanın emriyle katledilecektir.Kösem dolaba saklanır.Orada bulunup boğulur ve cesedi sarayın köşesine atılır.Ancak Kösem henüz ölmemiştir.Koşarak kaçmaya çalışır.Ancak yakalanır ve yüzü kesilir.Bayıltılır ve boğulur.Bu muhteşem kadında böyle katledilir.

Onun vefatından sonra Diktatörler yani Köprülüler dönemi başlar. Kösem çok iyilikseverdi.O öldüğü gün İstanbulda 10.000 fakir aç kalmıştır.Bir çok hayıreseri vardır.Kendisine en hayırsever Valide Sultan denilebilir. Aziz Şeyh Mahmud Hudainin mürididir sıklıkla onun elini öpmeye gitmiştir.
Timur gibi dinine bagli ilime ve ilim adamına onem veren birinin Yıldırım Beyazıd eşine oyle şeyler yapacagını aklımın ucundan bile gecirmiyorum.

timur'un fetihnamesi bugün hala durmaktadır ve fetihname de timur'un yıldırım beyazıt'a nasıl davrandığı, kendisinin onurunu gururunu kırmadığı çok net açıklanmaktadır.

bizanslı tarihçi dukas'ta bunu kendi notlarında doğrulamaktadır.

edit : timur yıldırımla birlikte eşini de esir tutmuştur ama yıldırımın önünde eşine tecavüz etmek gibi iftiralara gülüp geçiyorum, cevap bile verilecek türden değildir bu iftiralar. timur'un yıldırım beyazıt'a gösterdiği hürmet kendi fetihnamesinde bile geçmektedir. 2 müslüman türk hükumdar birbirine karşı onur kırıcı durumlara girmemiştir. böyle iftiralar atmayın
Tarihci devam ediyimmi bunlara?
Kendin mi yazıyorsun yoksa alıntı mı yapıyorsum?
Bazen kitaplardan vazen alinti bazende tecrubelerim
Tecrübelerin ? Kaç kitap yazdın?
Ya tecrube derken bildiklerim.Aslinda kitap yazmaya calistim ama olnadi
Daha türkçeyi doğru kullanamıyorsun birde kitap mı yazacan Açık Ağızlı Gülümseme

Neyse devam etmek yada etmemek sana kalmış ama sen buralarda harcanıyorsun söyliyim.
Telefondan yazinca tabi bole oluyoGülümseme
Harcaniyosun derken detay pls
&3 sarj kaldi
Birkaç kez daha oku belki ironiyi anlarsın

Dipnot : bende telefondan yazıyorum elimden geldikçe dikkat ediyorum imla kurallarına
Sayfalar: 1 2 3
Referans URL